18 июля
|
|
º
|
USD 27,03
RUB 0,46
EUR 28,90

Наші в Китаї. Голод не тітка!

479
0
Наші в Китаї. Голод не тітка!: фото
Мабуть, саме тому найбільш яскраві враження від подорожей у нас пов'язані в першу чергу з органами чуття. Мандруючи, ми намагаємося обов'язково спробувати нову страву, аби краще познайомитись з традиціями і уподобаннями нового регіону. Гастрономічні смаки різняться, і часом дуже, від нашого звичного уявлення про їжу та її вживання. Смажені таргани, жаб'ячі ніжки гриль, сир з пліснявою, оковита з агави - як-то кажуть "на вкус и цвет"... Так чи інакше подорож - це не назавжди, можна й водою перебитись. Інша справа, якщо тобі нема куди діватись, екзотика хоч і насторожує, але "голод не тітка".

Що ж і як полюбляють їсти китайці? Маємо стійкий стереотип: китайці завжди їдять рис паличками і на перше, і на друге, і на десерт. Все це вражаюче "різноманіття" запивають чаєм соу-сеп і вкладаються спати на підлогу. 

Сьогодні деякі міфи і перебільшення спростує Макс. Правдою зі стереотипної картинки є лише палички. Китайці й справді використовують їх майже для всіх страв, навіть рідких перших. Але окрім рису, земляки Джекі Чана вживають у їжу неймовірну кількість овочів, риби, м'яса, сиру та інших цілком "європейських" продуктів. Характерною особливістю є моцність китайских страв на спеції. Тому Макс не рекомендує нам відвідувати кафе, не підготувавши заздалегідь наші шлунки до гостроти. Перченість таки зашкалює не по-дитячи. Проте не поспішайте недооціновати на перший погляд невинні десерти. Макс впевнений, що апетитного вигляду морозиво, м'яко кажучи, спантеличить вас своїм оригінальним цибулевим присмаком. Але загалом, якщо призвичаїтись до надміру спецій і екстравагантних солодощів, то китайська кухня досить проста й зрозуміла для українського шлунку.

Звичайно, цікавило мене і питання ціни. Середня заробітна платня в Китаї - 4000 юанів (1 долар = 6 юанів). Але зрозуміліше буде виміряти спроможність пересічного китайця щодня добряче попоїсти через деякі показові ціни: шашлик з лами - 5 юанів за невеличкий шампур (Максу потрібно 4 шампури аби наїстись досхочу), 1кг персиків - 7 юанів, 1 кг бананів - 6 юанів, пляшка пива - 3 юані (може, і добре, що тут ми у хвості), 1 кг м'яса - 25-30 юанів, 1 кг кавуна - 1,6 юаня. Китайці вживають багато рослинної їжі і намагаються уникати страв з високим вмістом холестерину, тому переважна більшість жителів - худенькі й стрункі. 

Ввечері вулиці міста рясніють лавками барбекю - тут вже кожний знайде саме те, що полюбляє, і за досить доступними цінами. Але не забуваймо про підступні спеції!!!

Особливо принадним для туриста, зі слів Макса, є кафе "Приготуй собі сам." Вхід у такий заклад коштує десь близько 50 юанів з людини. Заходиш, займаєш столик - і на все про все у тебе 3 години. За цей час ти мусиш визначитись (о доля української жінки кожного божого дня!!!!), що будеш готувати собі коханому, потім піти до холодильника і нагребти всього скільки рук вистачить. Але пам'ятаймо про жадобу, яка фрайєра згубила. Тепер гайда знову до свого столика! Там є посуд, плитка і все необхідне для міні-шоу "мастер шеф." Одним словом, готуй - не хочу. За тим же столиком відбуватиметься і трапеза. Усім Bon Appetit!! Проте подбайте, щоб ваш апетит був не лише БОН-БОН, але й важковгамовний! Бо якщо не доїсте те, що собі начаклували у горщиках, муситимете заплатити такий собі штраф.(Саме той момент про жадібність.) Ось як виховується почуття міри, ось як вигартовується економність і раціональність - тут би нам повчитись! Не доїв суп у шкільній їдальні - сплати штраф! Маєте собі до уваги китайський заклад-вихователь!!!))

Але коли я запитала у Макса, як би він порадив харчуватися українському туристу в Піднебесній, то хлопець відповів дуже прагматично й по-нашому: "краще готувати самому, або ходити у Макдональдс."
Далі буде...

Автор: Павліна Туменко
 
комментарии к заметке
Пока комментариев нет. Будьте первым!
Для того чтобы комментировать зарегистрируйтесь и войдите